«Det er mye en gjør i løpet av tretten års skolegang som kan virke uviktig. Jeg har for eksempel sjelden fått bruk for evnene mine i perspektivtegning, rompefotball eller blokkfløytespilling etter at jeg fikk ut av Kongsgård skole en gang i juni 1992. Strengt tatt hadde jeg ikke så mye bruk for dem før det heller. Når du sitter i klasserommet og lurer på hvilken idiot det var som klarte å sette akkurat dette på pensum, kan det hende at du har rett. Men aldri i historietimen. Etter å lære deg å regne, lese og skrive, er det å lære deg historie det desidert viktigste skolen gjør. Historie er ikke bare viktig, det er avgjørende.»
Ordene over tilhører Aslak Sira Myhre, en av bidragsyterne i Perspektiver. Han begrunner sine påstander på følgende måte: (se film)
Om du trenger et avbrekk fra den vanlige historieundervisningen, kan du kanskje bruke Aslaks påstander til en diskusjon i klassen din.
Oppgaveforslag
a) Problemstillinger å diskutere i plenum
Sira Myhre påstår i videointervjuet at å kjenne sin historie er avgjørende for å kjenne seg selv. Be elevene trekke fram momenter fra emnene dere har arbeidet med denne høsten som kan fortelle dem noe om der de selv er i dag. Hvilke sosiale endringer tidligere ser vi i dag? Hvilke politiske? Er det økonomiske aspekter ved temaene dere har jobbet med som er av betydning den dag i dag? Eller kulturelle og teknologiske? La elevene tenke rundt disse spørsmålene, og drøft eventuelt emnet i plenum.
– Hvorfor er historiefaget viktig?
– På hvilken måte er å lære historie eventuelt «avgjørende», for å bruke Sira Myhres ord?
b) Innlevelsesoppgave: Å kjenne seg selv
Tenk deg at du våkner opp en dag og ikke har noen historie. Du husker ikke din egen fortid, og det er ingen rundt deg som kan fortelle deg hverken din eller sin egen historie. Skriv et dagboksnotat der du beskriver din opplevelse av samfunnet og menneskene rundt deg.
Refleksjon: hva forandrer seg når man ikke har noen historisk bevissthet?
c) Fordpyningsoppgave: Å kjenne sin historie
Har du noen ganger snakket med besteforeldrene dine om barndommen deres? Eller har du tenkt over hvordan det var å vokse opp i et samfunn der de materielle kårene var mye dårligere enn i dag? Kanskje har du foreldre eller besteforeldre som har opplevd krig eller store omveltninger i Norge eller i andre land? Lag en undersøkelse om din egen families historie! Forsøk å sette familiehistorien din inn i en større sammenheng og se at det du lærer i historietimene faktisk handler om dine nærmestes historie. Delta i HIFOs historiekonkurranse! Se http://www.historiekonkurransen.no/