Undervisningsopplegg:
- Hvordan jobbe med kapitlet, på alle kapittelstarter
- Her finner du ulike forslag til hvordan du kan arbeide med kapitlet.
- Nasjonsbygging, Demokratiutvikling, side 242
- Undervisningsopplegg der elevene i grupper og klassen i plenum drøfter ulike sider ved demokrati og demokratiutvikling i perioden. Omfang: ca. 90 minutter.
- Nasjonsbygging, Forklar begrepene, side 240
- Oppgave der elevene ved hjelp av et skjema skal definere viktige begreper fra perioden. Omfang: 30 – 45 minutter.
- Nasjonsbygging, Histtorie nedenfra, side 248
- Undervisningsopplegg som tar utgangspunkt i et sitat fra Perspektiver om «nordmannen» og der elevene skal reflektere over livet i Norge på 1800-tallet og sammenligne med i dag. Omfang: ca. 45 minutter.
- Nasjonsbygging, Modernisering, side 250
- Undervisningsopplegg der elevene tar utgangspunkt i noen kontrasterende bilder fra Perspektiver og reflekterer over de endringene som har skjedd i perioden. Opplegget kan bygges ut. Omfang: ca. 20 minutter.
- Nasjonsbygging, Quiz, side 262
- To alternative opplegg som på en litt morsom måte kan teste elevenes kunnskap om perioden. Forslag til spørsmål vedlagt. Omfang: 10 minutter (alternativ a) / 30 minutter (alternativ b)
- Nasjonsbygging, Vurder en påstand, side 242
- Undervisningsopplegg der elevene både individuelt og i plenum skal vurdere en påstand og begrunne sitt valg. Omfang: ca. 30 minutter.
- Rogneby, side 250, tekstboks
- Ekstraressurser om Rogneby gård (omtalt på side 250 i Perspektiver) som forteller historien om de endringene som har skjedd på gården de siste 150 årene. Oppgaver tilknyttet.
Undervisningsoppleggene finner du også i Perspektiver Smartbok og i Perspektiver Ressursbank.
Filmklipp:
- Omvendt undervisning: «Nasjonsbygging og vekst»
- Film der en lærer oppsummerer kapitlet «Nasjonsbygging og vekst» og stiller noen spørsmål elevene kan jobbe videre med. Passer både som før-, underveis- og etteroppgave i arbeidet med emnet.
Tidslinje uten hendelser:
Oppsummeringer:
- «Kort og godt, kapittel 9» – kortoggodtperspektiver_kap9
- Skriv ut arket i A3-størrelse og del ut til elevene i starter på arbeidet med kapitlet. Elevene noterer på arket underveis i arbeidet, og får til slutt en god oversikt over sentrale emner.
- «Fullfør fordi-setningene»
- Oppgave der elevene bruker «Har du fått med deg dette»- setningene avslutningsvis i kapitlet til selv å oppsummere. Dette gjør de ved å begrunne (med fordi-setninger) det som skjedde i perioden.
Andre undervisningsopplegg:
Dialogduk: diskuter en problemstilling:
- dialogduker_kap9 Nasjonsbygging og vekst
- dialogduker_kap9_b 1884-1905
Forfatterne forteller: