Undervisningsopplegg:
- Hvordan jobbe med kapitlet
- Her finner du ulike forslag til hvordan du kan arbeide med kapitlet.
- Begreper
- Undervisningsopplegg der elevene arbeider med å finne forklaringer på sentrale begreper fra middelalderen. Omfang: Ca. 45 minutter.
- Periodeinndeling
- Undervisningsopplegg som ser på hvorfor historikere deler historien inn i ulike perioder, og der elevene selv skal finne begrunnelser for det samme. Omfang: ca. 45 minutter.
- Folkevandringer
- Hvor og hvorfor var det ulike folkevandringer i middelalderen? Dette undervisningsopplegget lar elevene arbeide med disse spørsmålene. Omfang: 1-2 skoletimer.
- Miniskuespill om føydalismen
- Dette er et opplegg som på en litt alternativ måte tar for seg føydalismen og hva som kjennetegner dette systemet. I noen klasser kan små dramatiseringer på en engasjerende måte få fram viktige poenger ved for eksempel føydalismen, mens i andre klasser passer kanskje mer tradisjonelle presentasjoner bedre. Her finner du et opplegg med forslag til dramatiseringsoppgaver. Omfang: ca. to skoletimer.
- Aftenposten-kilde: «Korstogene: Krigen som ikke blir glemt»
Oppgaver til kilden: Korstogene
Undervisningsoppleggene finner du i Perspektiver Smartbok og i Perspektiver Ressursbank.
Ekstra kilder:
- Essay: Leidulf Melve: «Middelalderen, hva er det?»
- En tekst der Melve tar for seg ulike oppfatninger av middelalderen, blant annet hvorfor perioden har fått det navnet den har. Teksten avsluttes med ulike drøftingsoppgaver, og kan for eksempel passe godt som differensiering i klasserommet.
- Aftenposten-kilde: «Korstogene: Krigen som ikke blir glemt»
- Artikkel fra Aftenposten som viser ulike sider ved korstogene.
Filmklipp:
- Omvendt undervisning: «Europeisk middelalder»
- Film der en lærer oppsummerer kapitlet «Europa i middelalderen» og stiller noen spørsmål elevene kan jobbe videre med. Passer både som før-, underveis- og etteroppgave i arbeidet med emnet.
Tidslinje uten hendelser:
Oppsummeringer:
- «Kort og godt, kapittel 3» – kortoggodtperspektiver_kap3
- Skriv ut arket i A3-størrelse og del ut til elevene i starter på arbeidet med kapitlet. Elevene noterer på arket underveis i arbeidet, og får til slutt en god oversikt over sentrale emner.
- «Fullfør fordi-setningene»
- Oppgave der elevene bruker «Har du fått med deg dette»- setningene avslutningsvis i kapitlet til selv å oppsummere. Dette gjør de ved å begrunne (med fordi-setninger) det som skjedde i perioden.
Andre undervisningsopplegg:
- Dialog duk: diskuter en problemstilling:
- dialogduk_kap3
Forfatterne forteller