Hvem skriver Perspektiver?

Alle som har jobbet med historiefaget vet at det finnes ikke en, til alle tider gjeldende sannhet om historien. I Perspektiver har vi vært opptatt av å vise elevene nettopp dette, at historien er historien til mange. Derfor har vi invitert en rekke ulike historikere og historisk interesserte personer til å skrive Perspektiver. Sammen viser de noe av det multiperspektivet historien og historiefaget er. Under følger en presentasjon av disse ulike «stemmene».

Hovedforfattere

Per Anders Madsen

Per-Anders-Madsen_medium

Per Anders er Cand. Philol. med blant annet historie og idehistorie i fagkretsen. Han er journalist og redaktør, med utenriks- og kulturstoff som arbeidsfelt. Han har jobbet som kulturredaktør i Aftenposten i syv år, og jobber i dag som redaktør og lederskribent i en fristilt kommentatorfunksjon.

– Jeg håper at verket vil gjøre historien nærværende for elevene. Satsingen på kurs er en nyvinning – historie er ikke bare noe man lærer seg; det er noe det skal arbeides aktivt med. Det samme gjelder essayene vi har tatt med i boken, der mange forfattere bidrar. Historie er mangfold, mange stemmer bidrar til å fortelle den – fra ulike perspektiver.

Hege Roaldset

Hege-Roaldset_medium

Hege har historie hovedfag fra Universitetet i Oslo. Nå er hun stipendiat ved Universitetet i Stavanger og skriver en avhandling om norsk misjonshistorie. Hun har også lektorutdanning og har arbeidet som lektor i videregående skole. I tillegg har hun arbeidet med studieadministrasjon, hun har undervist i historie ved Universitetet i Oslo og i historie og historiedidaktikk ved Universitetet i Stavanger.

– På et overordnet nivå tror jeg Perspektiver kan bidra netopp til å gi historieeleven ulike perspektiver på fortida. Jeg håper det vil føre til at elevene ikke tar for gitt at det finnes én sannhet og én forklaring på fortidige og samtidige hendelser. I stedet håper jeg at det vil sette elevene i stand til å ha et kritisk blikk på framstilling av både fortid og samtid.

Inger Hilde Killerud

Inger-Hilde-Killerud_medium

Inger Hilde har master i historie fra Universitetet i Oslo og jobber som lektor ved Frogn videregående skole, Akershus.

-Kunnskap, innsikt og forståelse for historie krever at elevene blir kjent med flere syn og ståsteder. I dette læreverket legger vi nettopp vekt på å få fram ulike perspektiver.

Ane Bjølgerud Hansen

Ane-Bjoelgerud-Hansen_medium

Ane er fra Otta i Gudbrandsdalen. Hun er utdannet lektor og jobber ved Elvebakken videregående historie hvor hun har vært i over fem år. Hun underviser i historie og engelsk.

– Perspektiver vil gjøre elevene i stand til å se at historien kan ses fra ulike perspektiver. Perspektiver gir deg er en stram tekst med mye «attåt»: elevene får både artikler, kurs og Smartbok. Kursene i boka gjør det enkelt for læreren å differensiere, og jeg tror Perspektiver kan inspirere læreren og gjøre det lettere å «slippe eleven løs» i arbeidet med historiefaget.

Eivind Sæther

Eivind-Saether_medium

Eivind Sæther (31) har master i historie fra Universitetet i Oslo og har i snart et tiår vært portrettjournalist i Magasinet i Dagbladet.

-Perspektiver skal være best på formidling. Jeg tror nøkkelen til å nå elevene ligger akkurat der.

Erling Sandmo

Erling%20Sandmo001

Professor i historie ved Universitetet i Oslo. Sandmo har jobbet med en rekke emner innenfor sitt fagområde, som kriminalitetshistorie, musikkhistorie, voldens historie og historisk teori. I Perspektiver skriver Sandmo innledningen «Hva er historie?» og bidrar med et essay (på nettressursene) med tittelen «Norden sett fra Venezia»

Essayister

Perspektiver har en egen del kalt «Essay». I denne delen finner du 11 ulike essays skrevet av kjente historikere og historisk interesserte skribenter. Disse har skrevet ned sine kunnskaper og refleksjoner om emner som opptar dem, kunnskaper og refleksjoner de ønsker å dele med elever i videregående skole. Til sammen representerer delen «Essay» alternative omtaler av viktige temaer. Kapitlet trekker linjer som kan brukes på mange ulike måter i klasserommet. På Perspektivers nettsider/i Smartbok finner du enda flere tekster som kan utfylle historieundervisningen din.

Disse har bidratt i Perspektiver:

 

Jonas Gahr Støre

23_31_stortingsarkivet_JGS_ekstrastort

Norsk politiker for Arbeiderpartiet og har blant annet vært utenriksminister og helse- og omsorgsminister. Essay i Perspektiver: «Europas lunefulle historie»

Aslak Sira Myhre

23_02_Aslak Sira Myhre (foto Litteraturhuset)

Tidligere leder av partiet RV, leder for foreningen !Les og fra 2003 daglig leder for Litteraturhuset i Oslo. Essay i Perspektiver: «If you know your history …»

Mona Ringvej

23_05_IMG_5722

Historiker og forsker ved Universitetet i Oslo og skribent i Aftenposten. Essay i Perspektiver: «Hvordan skaper vi et demokrati?»

Knut Nærum

23_25_siv_johanne_seglem_Dagbladet_nXrum960_1222680870_1222680885

Blant annet komiker, forfatter, tegneserietegner og tv-underholder. Essay i Perspektiver: «Norsk historie fritt etter hukommelsen»

Gro Hagemann

23_09_gro_hagemann_pressebilde

Historiker og professor i kvinneforskning ved Universitetet i Oslo. Essay i Perspektiver: «Diskriminering?»

Knut Kjeldstadli

23_12_kjelstadli_ Kopi

Professor i moderne historie ved Universitet i Oslo. Essay i Perspektiver: «Hvorfor flytter vi?»

John Kwadwo Osei-Tutu

M3361S-3034

Førsteamanuensis ved Institutt for historie og klassiske fag ved NTNU i Trondheim. Essay i Perspektiver: «Den hvite manns byrde?»

Øystein Sørensen

23_35_420[1]

Professor i historie ved Universitetet i Oslo. Essay i Perspektiver: «Historien om det som ikke skjedde»

Gro Steinsland

23_22_gro-steinsland-2007

Professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo, der hun spesielt har arbeidet med norrøn religion. Essay i Perspektiver: «Mytene som skapte Norge»

Bjørg Evjen

23_15_OK_bjorg (3)

Professor ved Senter for samiske studier ved Universitetet i Tromsø. Essay i Perspektiver: «De andre»

Leidulf Melve

Professor i historie ved Universitetet i Bergen, senter for middelalderstudier. Essay i  Perspektiver (på nettressursen): «Middelalder, hva er det?»

Anne Enger

Tidligere leder av Senterpartiet og svært aktiv i kampen mot EU, nå fylkesmann i Østfold. Enger har skrevet et svar til Støres tekst om «Europas lunefulle historie» (Teksten vil du finne på nettressursene)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s