«Visst fanden skal der skytes med skarpt!»

«Enten blir jeg stilt for krigsrett eller jeg blir behandlet som krigshelt. Fyr!»

Birger Eriksen, 9. april 1940, kl. 04:21

eriksen

I de dramatiske timene natten til 9. april 1940 sto kommandanten på Oscarsborg, Birger Eriksen, overfor et dilemma få andre har måtte ta stilling til: Skal de fiendtlige skipene på vei inn fjorden beskytes, eller er hans oppgave først og fremst å opprettholde Norges nøytralitetsvakt og dermed la de passere?

Hvorfor valgte Eriksen til slutt å skyte med skarpt? Hvilke vurderinger lå til grunn for dette avgjørende valget? Hva trodde han selv, krigsrett eller heltestatus? Hva fikk han av informasjon som tippet avgjørelsen i den retningen? Tenkte han på sitt eget liv, på sin egen sikkerhet, hva som ville skje med han? Og hva kan han ha tenkt om den manglende responsen fra Oslo?

Nøyaktig 75 år senere har du mulighet til å «møte» kommandant Eriksen og hans besetning igjen, på Oscarsborg under de skjebnesvangre timene før Blücher til slutt blir senket. Birger Eriksen står igjen overfor valget om å vente på svar fra Oslo eller handle på eget initiativ, om å trekke Norge inn i en krig for første gang på 126 år eller fortsatt være nøytrale, om «å skyte med skarpt eller ikke».

Vi vil altså følge dramaet minutt for minutt denne natten, vi får se hvordan Eriksen og de andre aktørene handlet, hva de faktisk gjorde, og vi vil i morgentimene 9. april kunne ane hvordan det var å se de store, mørklagte skipene komme glidende inn fjorden – for så å høre smellene av at andre verdenskrig bryter ut også i Norge.

Les mer om Perspektivers historieseminar her

perspektiver_sem15

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s